Hennepbiobrandstof is iets serieus om over te praten, maar wat zijn biobrandstoffen en wat is hennepbiobrandstof? Hoe kunnen we het gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen? Met de toenemende verwoesting van onze planeet is het nooit belangrijker geweest te zoeken naar een duurzaam alternatief voor olie als brandstof.
De opwarming van de aarde en de klimaatverandering vormen al jaren een ernstige bedreiging voor de gezondheid van onze planeet. In een poging om duurzamere brandstoffen te creëren, werd biobrandstof ontwikkeld.
In tegenstelling tot de benzine die we allemaal wel kennen, wordt biobrandstof uit levende organismen geproduceerd. Naast plantaardig materiaal worden ook andere middelen gebruikt, zoals dierlijk vet en plantaardige olie. Daarbij wordt het meestal gemengd met gewone brandstof om een product te maken dat minder schadelijk is voor het milieu.
Nu de wereld langzaam maar zeker went aan het idee van biobrandstof, kijken experts ook naar hennep als primaire grondstof. Dit is tenslotte niet alleen een plant die gemakkelijk te kweken is, maar het is ook voor meerdere doeleinden geschikt.
Biobrandstoffen worden ingedeeld in drie hoofdtypen, namelijk de eerste, tweede en derde generatie. Biobrandstof van de eerste generatie wordt van suiker en zetmeel gemaakt. Middels destillatie en fermentatie wordt hierbij ethanol geproduceerd dat aan benzine wordt toegevoegd.
Bij het produceren van biobrandstoffen van de tweede generatie worden biomassagewassen, hout en organisch afval gebruikt. Deze materialen worden voorbehandeld en ook in ethanol omgezet.
Biobrandstoffen van de derde generatie worden uit algenolie gewonnen. Na extractie wordt de olie in biodiesel omgezet.
Maar wat houdt ons tegen om deze methodes te omarmen? Wat zijn de obstakels? Zitten er nadelen aan? Wilt u meer weten over hennepbiobrandstof, lees dan het artikel waar ingegaan wordt op het concept van biobrandstof.